Τρίτη 3 Απριλίου 2012

τα Λαζαράκια μας

Έθιμα του Σαββάτου του Λαζάρου

Παλαιότερα,το Σάββατο του Λαζάρου, τα παιδιά γύριζαν από σπίτι σε σπίτι ψάλλοντας τα κάλαντα του Λαζάρου . Τις παρέες των αγοριών τις έλεγαν «Λαζάρια» , ενώ τις παρέες των κοριτσιών τις έλεγαν «Λαζαρίνες» .Σε μερικές περιοχές της πατρίδας μας τα παιδιά κρατούν ένα ομοίωμα του Λαζάρου ή μεγάλα κουδούνια που τα κτυπούν .

Το Σάββατο του Λαζάρου οι νοικοκυρές συνηθίζουν να ζυμώνουν μικρά γλυκά ψωμάκια στο σχήμα ανθρώπου με τα χέρια σταυρωμένα στην κοιλιά: τα Λαζαράκια. Παριστάνουν το Λάζαρο που τον ανέστησε ο Χριστός. Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας τα λένε και ’’Λαζόνια’’.

Λαζαράκια

Υλικά:

3- 3 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

½ φλιτζάνι νερό .

1 κουταλιά σούπας κονιάκ

¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα

1 φακελάκι ξηρή μαγιά
Γαρυφαλάκια (μοσχοκάρφια)
Εκτέλεση:
Στο νερό που έχουμε βράσει το ξύλο κανέλας ρίχνουμε τη μαγιά και τη διαλύουμε (το νερό να είναι χλιαρό και όχι καυτό). Σε ένα μεγάλο μπωλ ρίχνουμε το αλεύρι και στη μέση του κάνουμε μια γουβίτσα.Στη γουβίτσα αυτή ρίχνουμε τη ζάχαρη , το ελαιόλαδο, το αλάτι , το νερό με τη διαλυμένη μαγιά . Ρίχνουμε την κανέλα και το κονιάκ. Αρχίζουμε το ζύμωμα και προσθέτουμε όσο χλιαρό νερό χρειαστεί ώστε να πάρουμε μια σχετικά σφιχτή ζύμη. Η τελική μας ζύμη πρέπει να μην κολλάει στα χέρια μας. Αν αυτό συμβαίνει θα πρέπει να προσθέσουμε λίγο αλεύρι ακόμη.Αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος 1 ½ - 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Με τη ζύμη αυτή πλάθουμε μικρά ανθρωπάκια και τα απλώνουμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί. Με τα γαρύφαλλα στολίζουμε τα λαζαράκια μας φτιάχνοντάς τους μάτια και στόμα.

Τέλος τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς έως ότου ροδίσουν.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Η πρώτη και η έκτη τάξη του σχολείου μας αφού εφτιαξαν τα Λαζαράκια μας τραγούδησαν τα καλαντα του Λαζάρου






1 σχόλιο: