Κυριακή, 19 Μαΐου 2013

19 ΜΑΙΟΥ 1919...ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ


 Οι Έλληνες είχαν μακραίωνη παρουσία στις παράκτιες ασιατικές περιοχές του Ευξείνου Πόντου. Από τα αρχαία χρόνια μέχρι τις αρχές του προηγούμενου αιώνα υπήρχε αδιάκοπη ελληνική παρουσία προκοπή και πρόοδος. Η αυτοκρατορία της Τραπεζούντας άκμασε. Αλλά και αργότερα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ο Πόντος (η περιοχή γύρω από τη νότια ακτή του Ευξείνου Πόντου) προόδευσε στο εμπόριο και τα γράμματα.

 Αυτή η παρουσία  του Ποντιακού ελληνισμού διακόπηκε βίαια από τους Τούρκους. Στις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ (Ατατούρκ) αποβιβάζεται στη Σαμψούντα  με στρατό, για να ξεκινήσει την άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας, υπό την καθοδήγηση των γερμανών και σοβιετικών συμβούλων του. Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τους 200.000, ενώ κάποιοι ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 350.000. Όσοι γλίτωσαν από το τουρκικό σπαθί κατέφυγαν ως πρόσφυγες στη Νότια Ρωσία, ενώ γύρω στις 400.000 ήλθαν στην Ελλάδα. Με τις γνώσεις και το έργο τους συνεισέφεραν τα μέγιστα στην ανόρθωση του φτωχού και εξαντλημένου εκείνη την εποχή ελληνικού κράτους και άλλαξαν τις πληθυσμιακές ισορροπίες στη Βόρειο Ελλάδα.
 Με αρκετή, ομολογουμένως, καθυστέρηση, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα στις 24 Φεβρουαρίου 1994 την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Το παρακάτω βίντεο αποτελεί αφιέρωμα για τη γενοκτονία του Ποντιακού ελληνισμού

πηγή :Νηπιαγωγός.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου