Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2013

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΒΙΚΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΒΙΚΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ
από την Πειραματική Σκηνή της "Τέχνης"

Η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», ανταποκρινόμενη τόσο στις απαιτήσεις για τη δημιουργία παιδικού-εφηβικού θεάματος που να απαντά στις σημερινές προκλήσεις, όσο και στις γενικότερες δύσκολες οικονομικές συνθήκες, παρουσιάζει μέσα στις σχολικές τάξεις το σύγχρονο θεατρικό έργο «Η ιστορία του Βίκτωρα και της Μαρίας».
Πρόκειται για μια πρωτότυπη ιστορία, που δημιουργήθηκε κατά τη διαδικασία της πρόβας, με θέμα την ενδοσχολική βία (bullying). Δύο ηθοποιοί αφηγούνται με παιγνιώδη τρόπο και αλλάζοντας πολλαπλούς ρόλους μια περίπτωση ενδοσχολικής παρενόχλησης, προτείνοντας ταυτόχρονα, μέσα από την ιστορία, τρόπους αντιμετώπισής της. Ο Βίκτωρας θα μπορούσε να είναι το κάθε παιδί που «μπλέκει» άθελά του και η Μαρία ο κάθε συμμαθητής του που καλείται να πάρει θέση και να σταματήσει αυτό το φαινόμενο. Ταυτόχρονα, η παράσταση αποτελεί και ένα «μάθημα» θεατρικής αγωγής, εξοικείωσης με τη θεατρική διαδικασία, καθώς βασίζεται σε τεχνικές του θεατρικού παιχνιδιού και της δραματοποίησης.
Με την “Ιστορία του Βίκτωρα και της Μαρίας” η Πειραματική Σκηνή παρουσιάζει για πρώτη φορά μια παιδική–εφηβική παράσταση όχι στο θέατρο, αλλά από σχολείο σε σχολείο και από αίθουσα σε αίθουσα. Οι ηθοποιοί είναι αυτοί που πηγαίνουν από τάξη σε τάξη, ανάλογα με το σχολικό πρόγραμμα, ενώ τα παιδιά παρακολουθούν την παράσταση καθισμένα στα θρανία τους με την παρουσία του δασκάλου του καθηγητή τους.
Η διάρκεια της παράστασης (35 λεπτά) αντιστοιχεί περίπου σε μία διδακτική ώρα και το κόστος παρακολούθησής της ορίζεται στο συμβολικό αντίτιμο των 2 ευρώ ανά μαθητή.
Την παράσταση μπορούν να παρακολουθήσουν έως και 6 σχολικά τμήματα ημερησίως –όσες και οι σχολικές διδακτικές ώρες-, ενώ οι ηθοποιοί μπορούν να επιστρέψουν και την επόμενη ημέρα για τα υπόλοιπα τμήματα.
Η παράστασή μας απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους από 11 ετών και άνω, και, παρόλο που θίγει ένα τόσο δύσκολο θέμα με σύγχρονους όρους, δεν περιέχει οποιαδήποτε προσβλητική ή βίαιη σκηνή. Το θέμα της ενδοσχολικής παρενόχλησης προσεγγίζεται με σεβασμό, η βία υπονοείται με θεατρικούς όρους και το ίδιο το θέατρο απαλύνει τη γλώσσα και τις δράσεις.
Η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», επιλέγοντας την καινοτομία του «θεάτρου μέσα στη σχολική αίθουσα», συμμετέχει με τις δικές της δυνάμεις στην εκστρατεία του Υπουργείου Παιδείας για την εξάλειψη του φαινομένου της ενδοσχολικής βίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου